Jennifer Greving 24/04/2023 6 min read

Cloud Infrastructure Entitlement Management (CIEM)

Steeds meer organisaties werken in de cloud, waarmee je flexibeler en dynamischer kunt werken. Standaard tools voor Identity and Access Management (IAM) regelen de toegangscontrole voor self-hosted en on-premise netwerken. De beveiliging van jouw cloud infrastructuur, diensten en toepassingen vraagt een andere aanpak dan een lokaal netwerk. Cloud Infrastructure Entitlement Management (CIEM) regelt dit proces rondom het veilig werken in een cloud-omgeving en het beschermen van jouw data. Lees in deze blog alles over CIEM.

 

Wat is CIEM precies? 

Cloud Infrastructure Entitlement Management (CIEM) is het proces rondom het beheer van identiteiten en toegangsrechten in een cloud-omgeving. Het doel van CIEM is het vastleggen van welke toegangsrechten er bestaan in een public cloud of multi cloud-omgeving. Om hiermee vervolgens de risico’s van onrechtmatige toegang te identificeren en te beperken.  

Je kan je voorstellen dat, zeker als je werkt in de cloud, de beveiliging van jouw systeem erg goed moet zijn. Wanneer je werkt met gevoelige data, wil je niet dat deze in verkeerde handen vallen. CIEM helpt jouw organisatie veilig werken in de cloud. 

 

Het voordeel van cloud-oplossingen 

Binnen een dynamische multi cloud-omgeving sta je voor verschillende uitdagingen als het gaat om security. Denk bijvoorbeeld aan de volgende uitdagingen rondom Privileged Access Management, Identity Administration en Governance: 

  • Overzicht bewaken van uw multi cloud-omgeving 

  • Het voorkomen van onrechtmatige toegang tot data 

  • Slecht zicht op compliance en governance 

  • Extra complexiteit door cloud-rechten 

  • Inconsistentie tussen verschillende cloud-infrastructuren 

  • Het voorkomen van accounts met de verkeerde toegangsrechten. 

 

Deze uitdagingen zijn de voornaamste reden van de implementatie en snelle groei van CIEM. Bedrijven werken graag met de voordelen van CIEM om systemen goed te beveiligen, overzicht te houden én te voldoen aan wet- en regelgeving. Enkele voordelen van CIEM zijn:  

1. Creëren en behouden van overzicht:  

CIEM helpt om overzicht te krijgen van al jouw cloud-rechten. Door CIEM leidend te laten zijn in toegangsbeheer tot cloudapplicaties en entitlements, behoud je de controle over en inzicht in deze toegang. Hiermee kan je potentiële kwetsbaarheden identificeren en voorkom je ongewenste security issues. 

2. Cross Cloud Correlatie:

Door het verzamelen van identiteiten van alle gebruikers, apparaten en applicaties in de gehele cloud-omgeving, kun je eenvoudiger consistent toegangscontrole uitvoeren. Door één beleid te implementeren en een uniforme audit trail uit te voeren, werk je efficiënter.  

3. Intelligente inzichten creëren: 

CIEM-oplossingen helpen kunnen jouw gebruikers analyseren en toegang toewijzen. Je definieert groepen vergelijkbare gebruikers binnen jouw organisatie, bijvoorbeeld gebruikers met een bepaalde functie of werkzaam binnen een bepaalde afdeling. Dit helpt jou met het correct toegang verlenen aan de juiste gebruikers.  

4. Automatisering: 

Na het identificeren van groepen gebruikers, heb je de mogelijkheid om in bepaalde scenario’s automatische acties door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het afdwingen van een Multi-Factor Authenticatie bij het inloggen of het in één keer aanpassen van de toegangsrechten van een groot aantal users binnen jouw organisatie.  

 

Gebruikers en toegang beheren met CIEM 

Een groot onderdeel van CIEM is het gestructureerd toegang verlenen aan gebruikers binnen jouw organisatie. Wie mag welke data zien? Mogen zij de data ook verwerken en verwijderen? Mogen zij dit altijd, of voor een korte periode? Hoe regel ik dit binnen mijn organisatie? 

CIEM kan niet alleen de toegang (automatisch) verlenen aan accounts, maar ook een overzicht geven van alle activiteiten. Hiermee kun je efficiënter zaken opsporen, aanpassen en voorkomen. Je bespaart niet alleen veel tijd, maar ook kosten. Daarnaast voldoe je makkelijker aan de wet- en regelgeving rondom het beheren van (externe) data.  

Gebruikers toegang verlenen gaat via Principle of Least Privilege (PoLP). Hiermee krijgen gebruikers alleen de minimaal noodzakelijke rechten die zij nodig hebben om hun werk uit te voeren binnen de organisatie. Daarnaast werkt CIEM ook via het Just-In-Time (JIT) model. Gebruikers krijgen alleen toegang voor de tijd dat het nodig is om de taak uit te voeren. De combinatie van deze twee modellen zorgt ervoor dat de juiste gebruikers toegang hebben, alleen wanneer dat echt nodig is. 

 

Risico's verminderen met CIEM 

Natuurlijk wil je de kans dat een user ongeautoriseerde toegang tot gevoelige data krijgt, zo klein mogelijk maken. Door te werken met CIEM verlaag je een aantal belangrijke risico’s. Allereerst creëer je overzicht en kun je sneller reageren op eventuele security-issues, waardoor jouw systeem beter beveiligd is. De wet- en regelgeving rondom cloud beveiliging verandert regelmatig, via CIEM kun je sneller inspelen op eventuele veranderingen. 

Een onderdeel van CIEM zijn verschillende audits, hiermee creëer je nog meer inzicht in jouw gehele organisatie. Je kunt meer risico’s opsporen, welke opnieuw worden getoetst bij de volgende audit. Zo krijg je een beter beeld van de algehele security binnen jouw organisatie.    

 

Cloud Infrastructure Entitlement Management bij Topicus KeyHub 

Bij KeyHub helpen wij jou graag met het beveiligen van jouw IT-systeem. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden bij het bepalen van de juiste cyber security-oplossing. Door middel van het uitvoeren van een risicoanalyse, adviseren wij over de juiste oplossing. Uiteraard helpen wij met het implementeren en onderhouden van uw oplossing. Wij zorgen ervoor dat jouw bedrijf altijd veilig kan blijven werken in de cloud, met minimaal risico op een security-issue.

Wil je advies over de juiste cloud-oplossing voor jouw organisatie? Neem dan contact op met Paul van Buren, Account Manager.