Jennifer Greving 9/12/2022 3 min read

Bring Your Own Device - BYOD

Bring Your Own Device (BYOD): het klinkt zo mooi. Maar welke gevolgen heeft dit voor jouw organisatie? Wat zijn de voordelen? Welke nadelen kleven eraan? En hoe bescherm je waardevolle informatie? Je ontdekt het in dit blog!  

 

Wat is BYOD? 

Bring Your Own Device stelt medewerkers in staat te werken met de apparaten die zij al bezitten. Vrijwel iedereen gebruikt privé een laptop, smartphone of tablet en kan daar prima op werken. Bring Your Own Device betekent dat je medewerkers op hun eigen apparaten laat werken. En dat heeft verschillende voordelen. 

 

De voordelen van BYOD 

BYOD heeft voordelen voor organisaties. Zo bespaar je aanzienlijk op de kosten voor de aanschaf van hardware en ben je niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Maar ook voor je medewerkers heeft BYOD voordelen. Het verschil tussen werk en privé wordt steeds kleiner. En dat faciliteer je met BYOD: ze kennen het apparaat, de apps en het besturingssysteem goed. Dat verhoogt niet alleen de productiviteit, het draagt ook bij aan hun werkgeluk. Daarnaast lopen zij bijvoorbeeld niet langer met twee smartphones op zak. 

 

Nadelen van BYOD 

Toch is BYOD ook een risico. Er kleven ook nadelen aan. Vooral voor jouw IT-organisatie: er ontstaat namelijk een grote diversiteit in hardware én software. Het managen daarvan kan een flink beroep op je IT-afdeling doen. Daarnaast zijn er ook juridische aspecten waar je rekening mee moet houden. Wie is er verantwoordelijk voor diefstal, verlies of een datalek via het device van je medewerker? En hoe ga je om met het wissen van data op afstand bij het verlies van een apparaat dat privé-eigendom is van je medewerker? Als je alles wist, gaan immers ook persoonlijke bestanden verloren.  

 

Hoe houd je BYOD veilig?  

Ook bij BYOD is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het aan te raden een goede password manager te gebruiken. Het liefst een password manager die Two-Factor Authentication ondersteunt. Maar het is méér dan alleen een wachtwoordkluis: je kunt er waardevolle digitale informatie in opslaan en wachtwoordkluizen voor teams aanmaken. Zo krijgen je medewerkers op een veilige en betrouwbare manier toegang tot de applicaties die zij dagelijks nodig hebben voor hun werk.  

Topicus KeyHub maakt BYOD veilig. De kluis wordt niet lokaal opgeslagen maar in KeyHub (server side). Dit verkleint het risico van lekken van wachtwoorden.   

 

Meer weten over KeyHub? 

Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar de toepassingen van onze password manager voor jouw organisatie? Wil je zelf ervaren hoe die werkt met BYOD? Dan kun je snel, eenvoudig en vrijblijvend een demo aanvragen!  We nemen dan binnen één werkdag contact met je op om een demo-sessie in te plannen. Wil je liever eerst meer informatie, een persoonlijk gesprek of ben je al overtuigd van Topicus KeyHub? Neem dan contact met ons op!